sigla
invest ideile

* Instrumentele financiare derivate sunt retrase de la tranzactionare incepand cu data de 19 iunie 2017
ce este
Optiunea este un contract standardizat care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde activul suport la un pret prestabilit (pret de exercitare) contra unei sume platite vanzatorului (prima) la incheierea contractului, intr-o perioada de timp predeterminata.

Diferenta fata de futures este ca, in cazul optiunii, cumparatorul poate decide sa nu mai uzeze de dreptul de cumparare/vanzare. In cazul futures, el este obligat sa-si respecte angajamentul.

Optiunile sunt de doua feluri. Optiunile Call dau dreptul de a achizitiona activul suport de la baza contractului iar cele de tip Put ofera dreptul de a-l vinde.
Asemenea contractelor futures, contractele options sunt instrumente financiare derivate pe piata SIBEX. Ele ofera, prin flexibilitatea si versatilitatea lor, posibilitati optime de management al riscului si pot fi aplicate cu succes pe orice tip de piata: in crestere, in scadere sau neutra.

  • Cumparand optiuni poti castiga nelimitat cu o pierdere limitata din start
  • Vanzand optiuni, in multe cazuri, castigi in momentele in care piata stagneaza
Acest instrument financiar iti este recomandat daca anticipezi o crestere importanta a pretului activului suport.
Contractul este similar cu unul de vanzare-cumparare al unui apartament, sa zicem, la 50.000 Euro si cu eliberare peste 3 luni. La semnarea contractului, cumparatorul depune o garantie de 5.000 Euro, in schimbul careia va fi sigur ca, in 3 luni, va cumpara locuinta la pretul stabilit. Chiar daca in aceasta perioada pretul apartamentului ar creste pana la 58.000 Euro, vanzatorul este obligat sa predea locuinta la pretul stabilit. Daca, din contra, pretul ar scadea la 42.000 Euro, cumparatorul poate sa renunte (pierzand 5.000 Euro) si sa cumpere un alt apartament similar la 42.000 Euro, cu un castig net.

Exemplu:
Optiune bazata pe contract futures cu activ suport actiunile SIF Oltenia scadent in decembrie 2011.

Preturile in piata pe acest contract sunt 1,4RON la momentul actual. Ideea ta este ca actiunile SIF Oltenia vor creste peste nivelul de 1,6RON pana in decembrie 2011 =

Cumperi astfel o optiune CALL pentru pretul de 1,6RON (Pret de Exercitare), optiune care iti da dreptul de a avea o pozitie de cumparare in cazul in care piata depaseste acest prag.

Pentru acest drept vei plati vanzatorului 55 RON (Prima)
Daca piata nu va trece de acest nivel vei pierde maxim 55 RON, adica prima sau o parte din ea.

Daca pretul futures depaseste 1,6550 (pragul tau de rentabilitate) optiunea ta intra in bani, si poate fi transformata in profit.
De exemplu daca pe futures se fac tranzactii la 1.8 tu o sa castigi 145 RON.
Contractul options Put iti este recomandat cand anticipezi o scadere importanta a pretului activului suport, oferind unui cumparator dreptul de a vinde un bun la pret prespecificat si la o data din viitor. O analogie cu acest tip de contract exista in cazul unui automobil pe care l-ai asigurat Casco la 20.000 Euro.

Exemplu:
Optiune bazata pe contract futures cu activ suport actiunile SIF Oltenia scadent in decembrie 2011.

Preturile in piata pe acest contract sunt 1,6RON acum. Ideea ta este ca actiunile SIF Oltenia vor scadea sub nivelul de 1,4RON pana in decembrie 2011 =

Cumperi astfel o optiune PUT pentru pretul de 1,4RON (Pret de Exercitare), optiune care iti da dreptul de a avea o pozitie de vanzare in cazul in care piata scade sub acest prag.

Pentru acest drept platesti vanzatorului 60 RON (Prima)
Daca piata nu va scadea sub acest nivel vei pierde maxim 60 RON, adica prima sau o parte din ea.

Daca pretul futures coboara sub 1,34 (pragul tau de rentabilitate) optiunea ta intra in bani, si poate fi transformata in profit.
De exemplu daca pe futures se fac tranzactii la 1.2 tu o sa castigi 140 RON.
Daca ai intrebari contacteaza-ne prin e-mail: marketing@sibex.ro sau telefonic la numarul +40 269 211 798.
Lista completa a brokerilor este disponibila aici

futures options spot

* Instrumentele financiare derivate sunt retrase de la tranzactionare incepand cu data de 19 iunie 2017